Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ


Πως σας ακούγεται αυτό; Δεν το πολυπιστεύετε ε; Ούτε κι εγώ το πίστευα. Όμως έρχεται πάντα η ώρα της ανακάλυψης αυτής της τεράστιας αλήθειας!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε κάθε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, εμείς έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε το βάρος των ευθυνών στους άλλους ανθρώπους ή στις καταστάσεις. Πόσο σωστό είναι αυτό;
Διαβάζοντας πολλά κείμενα και βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα, έβγαλα το συμπέρασμα ότι η πιο λάθος προσέγγιση είναι η παραπάνω.
Κάνοντας λάθη, έχουμε συνέπειες. Πολλές φορές, ασυνείδητα, δημιουργούμε καταστάσεις που στο τέλος μας εγκλωβίζουν και το αποτέλεσμα είναι ο πόνος. Πόνος για την αδικία που υποστήκαμε, για ότι χάσαμε, για ότι μας προσπέρασε.
Γιατί λοιπόν να φταίνε μόνο οι άλλοι; Κι εκείνοι πληρώνουν τα δικά τους λάθη. Εμείς έχουμε το σθένος να παραδεχτούμε ότι δεν λειτουργήσαμε σωστά;
Μέσα μας βρίσκονται όλες οι απαντήσεις. Είναι όμως πολύ δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία να τις βγάλουμε στην επιφάνεια. Χρειάζεται πολλή σκέψη και συνήθως δεν έχουμε, ή νομίζουμε ότι δεν έχουμε το χρόνο να την επεξεργαστούμε.
Στην περίπτωση που το κάνουμε βέβαια, ανακαλύπτουμε πάντα κάτι νέο. Κάτι που θα μας προσφέρει μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας, των κινήτρων μας, των αξιών μας. Με αυτό τον τρόπο, αναλογιζόμαστε τα βήματα που ακολουθήσαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ, επαναξιολογούμε τις πράξεις μας και γράφουμε μια ιστορία ή οποία θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Χρειάζεται να περάσουμε από τον πόνο για να βρεθούμε στην αυτοαποκάλυψη. Και δεν πρέπει να τον αποφεύγουμε τον πόνο, αλλά να τον δεχόμαστε και να τον ρωτήσουμε τι έχει να μας πει για εμάς. Πάντα έχει μια απάντηση, που είναι ευδιάκριτη αν το θελήσουμε.
Ακόμα κι αν τα λάθη είναι επαναλαμβανόμενα, η ουσία είναι ότι κάτι έχουν να μας πουν και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι. Δεν περνάει η ζωή με το να λειτουργούμε μόνο σωστά, θα ήταν απίστευτα βαρετό αυτό! Πολλές φορές δε, είναι άγνωστο αν είναι σωστό ή λάθος κάτι, καθώς αυτό είναι υποκειμενικό.
Το ζητούμενο είναι να μπαίνουμε μέσα στην πρόκληση να αναγνωρίζουμε που φταίξαμε και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.
Και ναι, είναι αλήθεια, βγαίνουμε νικητές στο τέλος! Μια είδους κάθαρση πραγματοποιείται στο μυαλό μας και ξεκινάμε από την αρχή με νέα εφόδια και διάθεση για δράση.
Γι’ αυτό λοιπόν, μην φοβάστε να κάνετε λάθη, μην τα απαρνείστε, δείτε την αλήθεια κατάματα κι εκείνη θα σας ανταμείψει.
Γίνεται δυνατοί από τα λάθη σας! Το ίδιο υπόσχομαι να κάνω κι εγώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου